Rijssen-Holten mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland

Rijssen-Holten is de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van MKB-Nederland, uitgevoerd door LexNova, waarin ruim 21.000 ondernemers uit alle 390 gemeenten zich hebben uitgesproken over het lokale ondernemersklimaat. Apeldoorn voert de ranglijst aan bij de 36 grootste steden.

Rijssen-Holten gooit al jaren hoge ogen bij deze verkiezing, die MKB-Nederland sinds 2008 elke twee jaar organiseert. De gemeente werd al twee keer winnaar van de provincie Overijssel en eindigde vorige keer landelijk op de tweede plaats. Ondernemers zeggen tevreden te zijn over het gemeentelijke bestuur, dat toegankelijk is en goed naar hen luistert. Rijssen-Holten scoort op dit punt een 7,8, ver boven het landelijk gemiddelde van 6,3.Het imago van Rijssen-Holten is, zeker voor een kleinere gemeente, uitstekend. In de provincie laat de gemeente op dit onderdeel alleen Zwolle achter zich. Ondernemers geven Rijssen-Holten een 7,3 op het punt van lokale lasten; het landelijk gemiddelde is niet hoger dan een 6. De gemeente heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de infrastructuur en bereikbaarheid van de kernen, in de centrumontwikkeling in Holten en de toeristisch-recreatieve sector. Ondernemers vinden daarom dat zij waar krijgen voor hun geld.

Rijssen-Holten laat Bunschoten en Beverwijk achter zich. Beverwijk, de nummer 3, heeft een enorme sprong vooruit gemaakt. twee jaar geleden eindigde de Noord-Hollandse gemeente nog op plek 165 op de ranglijst. Bunschoten zit de winnaar op de hielen en steeg van de 5e naar de 2e plek. Noemenswaardig is ook de opmars van Berkelland (tweede in Gelderland) en Hellevoetsluis (winnaar Zuid-Holland): van een positie onderaan de middenmoot in 2013/2014 staan ze nu in de top-10. De winnaar van de vorige twee edities, Bergambacht, is na een herindeling tot Krimpenerwaard ver afgezakt.

Beste stad
Apeldoorn mag zich de mkb-vriendelijkste stad van Nederland noemen Dat is verrassend, want bij de vorige editie bungelde de stad onderaan de ranglijst van de G36. Het binnenhalen van evenementen met veel uitstraling zoals de start van de Giro in mei met extra omzet voor onder meer winkeliers en horeca zal daaraan hebben bijgedragen. Met een rapportcijfer van 7,2 is het duidelijk dat ondernemers tevreden zijn over hun gemeentebestuur, dat de laatste jaren heeft geïnvesteerd in het contact met lokale bedrijven. Apeldoorn scoort ook op zaken als snelheid van betalen, veiligheid en vergunningverlening. In 2013/2014 was Zwolle de mkb-vriendelijkste stad van Nederland. Emmen en Helmond zijn dit jaar de nummers 2 en 3.
Overijssel mag zich de mkb-vriendelijkste provincie noemen. De ranglijst hiervoor wordt bepaald door de optelsom van de scores van alle gemeenten in een provincie.

Stimulans
De verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland die dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is feitelijk een grootschalig onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ruim 21.000 ondernemers zich (telefonisch of online) hebben uitgesproken over vier onderdelen: de tevredenheid over de eigen gemeente; het imago van andere gemeenten; de communicatie vanuit de gemeente en het beleid met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf; de beleving van gemeentelijke lasten (prijs/kwaliteitsverhouding.
Het onderzoek is uitgevoerd door bureau LexNova en mede mogelijk gemaakt door Flynth en de regionale verenigingen van VNO-NCW.

Rijssen-Holten en Apeldoorn krijgen hun prijs op 15 december in Den Haag overhandigd door voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland.